Erilaisia hoitotahdon ilmaisuja

MILLAINEN ON HYVÄ HOITO- JA HOIVATAHTO?

Hoito- ja hoivatahdon laatimiseen on olemassa erilaisia ohjeistuksia. Niiden tarkoituksena on pelkästään kiinnittää huomio siihen, mitä asioita niissä voi ja kannattaa ilmaista. Tahdonilmaisun muoto ei yksistään vaikuta sen pätevyyteen, vaan oleellista on, että tahdon laatija ymmärtää sen merkityksen ja sisällön. Suullisesti ilmaistu hoito- ja hoivatahto on yhtä pätevä kuin kirjallinenkin.

Hyvässä ja selkeässä HOITOTAHDOSSA on huomioitu seuraavia asioita:

 • Nimi ja päivämäärä, kenen hoitotahdosta on kyse, kuka on sen laatinut ja milloin
 • Mitä asioita tahdotte huomioitavan hoidollisissa tilanteissa:
  • Kivun hoito: toivomuksia kivun lievityksen lääkkeellisiin ja lääkkeettömiin menetelmiin
  • Antibioottien käyttö hoidossa
  • Lääkehoito: erityisiä toivomuksia
  • Keinotekoisen ravitsemuksen käyttäminen: toivomuksia ravintoliuosten käyttämiseen suun kautta, nenämahaletkun kautta (NML), suonen sisäisesti (iv:sti), PEG:n kautta (kirurgisesti vatsanpeitteiden läpi asetettava syöttöletku)
  • Hengityskoneen käyttö
  • Suuret kirurgiset toimenpiteet
  • Elvytys sydänpysähdystilanteessa: oma näkemys ja onko olemassa ER-päätöstä

Hyvässä ja selkeässä HOIVATAHDOSSA on ilmaistu seuraavia asioita:

 • Nimi ja päivämäärä, kenen hoivatahdosta on kyse, kuka on sen laatinut ja milloin
 • Miten tahdotte Teitä puhuteltavan
 • Mitä asioita tahdotte huomioitavan perushoidossa:
  • Ruokailu ja juominen: ruokailun ajankohdat, ruokailuun liittyviä tapoja ja tottumuksia, mieliruuat, -juomat ja -välipalat, muita toivomuksia
  • Peseytyminen: peseytymisen kerrat, saunominen, peseytymisen vuorokauden ajankohta, pesuaineiden käyttäminen, hiusten ja parran huoltaminen, muita toivomuksia
  • Pukeutuminen: vaatetus, mieltymykset, pukeutumisen ajankohta, ulkonäkö, muita toivomuksia
  • Nukkuminen: levon tarve, nukahtamiseen liittyvät tavat ja tottumukset, vuoteen sijainti, huoneilma, muita toivomuksia
  • Liikkuminen: liikkumiseen liittyviä tapoja ja tottumuksia, liikkumisen kerrat ja muodot, mieltymyksiä, liikkumisen apuvälineet, muita toivomuksia
  • Harrastaminen: mieliharrastuksia, harrastamisen kerrat ja toteuttaminen, musiikkimaku, TV:n katseleminen, elokuvat, tietotekniikan hyödyntäminen, muita toivomuksia
  • Ympäristö: hoitopaikkatoive, viihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä, asuinhuoneen sijainti, suhde luontoon, muita toivomuksia
  • WC-toimet: avun tarve, käytettäviä apuvälineitä tai hoitovälineitä, suolen ja rakon toiminta, muita toivomuksia
 • Mitä tahdotte huomioitavan ihmissuhteissa:
  • Tärkeimmät läheiset tai ihmiset, joihin haluatte pitää yhteyttä
  • Kenelle voi Teidän hoitoon liittyviä tietoja luovuttaa
  • Kenelle ette halua ilmoitettavan omista asioistanne, ketä ette tahdo tavata
 • Mitä asioita tahdotte huomioitavan kulttuurisissa tarpeissa, harrastuksissa, uskonnossa yms. osallistumisessa:
  • Mikä on näkemyksenne osallistumisesta yhteisiin tilaisuuksiin, mitkä tilaisuudet ovat tärkeitä, mihin ette halua osallistua
  • Millainen elämänkatsomus tai uskonnollinen vakaumus Teillä on, jonka haluaisitte huomioitavan
 • Miten tahdotte huomioitavan elämän lopun vaiheen hoidossa
 • Mitä tahdotte huomioitavan kuoleman jälkeen

 

ERILAISIA VALMIITA HOITOTAHTOLOMAKKEITA:

http://www.muistiliitto.fi/fi/muistisairaudet/palvelut-etuudet-ja-oikeudet/hoitotahto/

http://www.pirkkala.fi/site/assets/files/5752/hoitotahtolomake.pdf

http://www.exitus.fi/hoitotahto.html#alku

https://www.thl.fi/fi/palvelut-ja-asiointi/lomakkeet/hoitotahto

http://www.pkssk.fi/hoitotahto

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00809

 

ESIMERKKEJÄ HOITOTAHDOSTA

Juha Hänninen, Terhokodin johtaja, ylilääkäri, LL, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Lähimmät omaiset: Haluan, että lapset, puoliso sekä omat vanhempani olisivat lähelläni. En toivo kuitenkaan heidän uuvuttavan itseään.

Lähimmät ystävät: Ihmiset, jotka sillä hetkellä tuntuvat minulle merkityksellisiltä ja joille itselleen lähelläni oleminen tuntuu hyvältä tai jotka tuntevat olonsa vaivaantumattomiksi, ovat kaikki tervetulleita. Aivan loppuvaiheessa en kenties enää jaksa heitä tavata, minkä toivon heidän ymmärtävän.

Huone/hoitotila: Haluan omaa rauhaa, mieluiten kotona (jos Päivi jaksaa) omassa sängyssäni. Jos olen sekava tai muutoin vaikea hoitaa, toivon, etteivät minusta huolehtivat läheiset tunne syyllisyyttä lähettäessään minut sairaalahoitoon.

Puhuttelutapa: Tahdon tulla kutsutuksi omalla nimelläni. Jos olen sairaalassa, en halua olla huonenumero enkä diagnoosi. Vaikka käyttäytyisin lapsellisesti, en halua tulla kohdelluksi kuin omaa tahtoa vailla oleva pieni lapsi.

Lääkityksestä: Oireisiin haluan riittävästi lääkitystä. Voisin myös itse vaikuttaa lääkehoitooni, en kuitenkaan ole oman oirehoitoni guru.

Kivunhoidosta: Kivuttomuus on minulle tärkeää. En kestä kipua, joten aloitetaan heti morfiini (tai vastaava) kun särkylääkkeet eivät riitä.

Tehohoidosta: Niin kauan kuin on mahdollista hyötyä tehohoidosta, haluan sitä annettavan. En toivo minulta kysymättä tehtyjä ”ei elvytetä” -päätöksiä, en myöskään elämän pidennystä, kun sen jatkaminen on kärsimystä.

Ruokailu: Syöminen on intohimoni. Haluan gourmet ruokaa, kunnes makuaistini tai nielemiskykyni häviävät. Vellejä ja kiisseleitä tahdon vasta, kun en pysty muuta nielemään.

Juomat: Ruuan kera nautin mielelläni hyvää viiniä. Saunan jälkeen tai vaihtoehtona viinille haluan Porin Karhu -olutta.

Peseytyminen: Inhoan kylmää vettä. En myöskään halua mieshoitajia pesemään minua, tosin tämä ei ole ehdoton vaatimus. Saunaan tahdon aina kun se on mahdollista (ks. myös ed. juomat).

WC-toimet: Virtsaan seisaaltaan niin kauan kuin mahdollista. Alusastialle ulostaminen on paitsi vaikeaa, myös vastenmielistä.

Vaatetus: Pukeudun omiin vaatteisiin, kunnes alan sotkea niin ettei sillä enää ole väliä. En halua kirkkaan keltaista enkä vaaleanpunaista trikoopyjamaa.

Ulkonäkö: Haluaisin etten pelottaisi lapsia. Nautin hiusten harjaamisesta (jos niitä tuolloin vielä on). Toivon, ettei kasvoillani olisi ruuantähteitä eikä limaa tai verta.

Nukkuminen: Parasta on kun saan nukkua silloin kun nukuttaa. Jos en saa unta, toivon unilääkkeitä. Haluaisin yhdenhengen huoneen, sillä kuorsaan.

Ulkoilu: Viekää vaikka sängyllä ulos, jos on lämmintä. Kesällä haluaisin vielä silittää Harley-Davidsoniani.

Vuodepotilaaksi joutuminen: Minua saa ja tulee kääntää, jos en pysty kääntymään. Jos olen levoton tai muutoin voidaan päätellä minulla olevan virtsaamisvaikeuksia, katetroikaa jos muuta ei voi. Toimittakaa vatsaani toivomusteni mukaan. En haluaisi, että sängyn laidat nostetaan ylös. Jos kuitenkin putoilen sängystä, jätän päätöksen hoitajille.

Uskonto: Uskon haluamallani tavalla ja saan muuttaa mieltäni myös uskomuksiini liittyvissä asioissa. Jos haluan papin, toivoisin saavani keskustella Tapio Pajusen kanssa.

Huumori: Kaipaa lähelleni hauskoja hoitajia. Toivon heidän myös ymmärtävän, mikä minusta on hauskaa.

Kulttuuri ja lukeminen: Haluaisin katsella elokuvia ja lukea kirjoja niin kauan kuin jaksan katsoa ja lukea.

TV ja radio: Minulle olisi vaikeaa, jos radio, televisio tai muu äänilähde jätetään auki vain äänivalliksi huoneeseeni. En halua kuunnella kaupallisia radioasemia, radioasemista mieluiten kuuntelen YleQ:ta.

Toivon, että yllä olevat elämänlaatuuni vaikuttavat tekijät voidaan ottaa huomioon hoidossani.

 

Hilman hoitotahto. Myös käsin kirjoitettu hoitotahto sitoo hoitohenkilöstöä niin juridisesti kuin eettisestikin. Alla on kuvitteellisesti luotu tahdon ilmaisu, jonka taustalla on kuitenkin todellinen tarina.

Hilman hoitotahto